Acasă Auto-moto BMW E30 / Bestie sau jucărie? (Istorie, concepte și teorii)

BMW E30 / Bestie sau jucărie? (Istorie, concepte și teorii)

0
DISTRIBUIȚI

Sunt convins că mulți dintre voi ați auzit de BMW ursuleț dar puțini știți cum și-a lăsat amprenta in istoria mărcii. Haideți să răsfoim câteva file de poveste din istoria mărcii BMW!

Poate că mulți v-ați întrebat de ce i se spune “ursuleț” și nu ați găsit o explicație valabilă. Zvonurile și online-ul spun că acesta seamănă din față cu un urs dar și că sunetul motorului acestuia seamănă cu “bestia” in cauză.

Conform site-ului 4tuning, E30-ul a fost poreclit “ursuleț” în anul 1987, intr-o etapă de raliu de la Brașov, după ce un concurent cu un BMW E30 și-a dotat mașina cu un set de jante marca RONAL, model “Teddy Bear”.

În viziunea mea, toate variantele sunt plauzibile; botul mașinii, împreună cu cele două grile de radiator în combinație cu mormăitul motorului dar și cu jantele RONAL menționate mai sus, mă duc cu gândul la un urs pregătit să te alerge pe circuit la Nurburgring.

JANTE RONAL TEDDY BEAR
( sursa foto: https://www.carthrottle.com/ )

Acum vreau să vă arat cum E30-ul și-a schimbat blana din primul an de fabricație până cand BMW a inchis dosarul ursului și a trecut la urmatorul patruped despre care vom vorbi curând, într-un alt articol.

Cei de la BMW s-au hotărât in anul 1976 să scoată pe piață E30-ul, fiind cel de al doilea model de seria 3, primul fiind BMW E21 care nu s-a bucurat de un succes așa mare ca al ursului. Cinci ani mai târziu, in iarna anului 1982, dupa ce designul și toate datele tehnice au fost puse la punct, a luat naștere ursulețul care s-a fabricat până in anul 1994!

E30-ul a fost fabricat in versiunea coupe, sedan, cabrio și wagon (break) dar și o combinație între coupe și cabrio numită Baur (1985).

BMW E30 BAUR

Acesta a primit motorizări aspirate, în 4 cilindri de 1.6 și 1.8 litri (316, 316i, 318i si 318is) dar și motorizări în 6 cilindri de 2, 2.3, 2.5 litri. (320i, 323i, ,325, 325i) acestea din urmă fiind motoare cu cilindri în linie pe benzină. Pentru cei care preferau motoarele diesel, BMW a fabricat 324d, aspirat cu șase cilindri in linie si 324td, turbo, la care s-a adăugat o turbină pentru un plus de putere și cuplu.

Pe lânga acestea, au existat și versiuni speciale, îmbunătățite pentru consum și putere dar și versiuni dedicate anumtor țări/continente:

320is pentru Italia și Portugalia datorită taxelor de la vremea respectivă care erau destul de mari pentru motoarele care depășesc 2000cmc.

M325i pentru Noua Zeelandă, deoarece M3 nu a putut fi vândut acolo, BMW a creat această versiune sedan, cu motor de 2.5 l, suspensie M și pachet exterior M.

333i pentru Africa de Sud, BMW a dotat ursulețul cu un motor de 3.2 l, care a fost un succes pentru cursele din Africa de atunci.
325is tot pentru Africa care avea o capacitate de 2.7 l.

323i JPS (John Player Special), marca de țigări care sponsoriza echipa de curse a BMW la vremea respectivă. Acesta a fost îmbunătățit de cei de la Bavaria cu un set de scaune sport Recaro, diferențial, trapă și un pachet exterior.

Să nu uităm de versiunea M3 a ursulețului care a început să iasă din fabrica BMW în anul 1986 și a venit cu un design și linii mai agresive dar și cu partea tehnică de care s-a ocupat cu simț de răspundere Divizia Motorsport BMW.

Acesta a ieșit in 4 versiuni, una mai supărată ca alta:

M3 care avea la bază un motor de 2.3l, în patru cilindri, aspirat, ce dezoltă 192 de cai putere.
M3 Evo 1/ M3 Evo 2 ce s-au bucurat de un plus de putere de 23 de cai și alte îmbunătățiri sub capotă.
M3 Sport Evo care a fost dotat cu un motor aspirat de 2.5l, în patru cilindri și 235 de cai putere!

Alpina, o companie care produce automobile în Buchloe, Germania scoate pe piață modele BMW de înaltă performanța, s-a ocupat și de straiele(?) ursulețului și l-a înzestrat cu un look total diferit și performanțe de top la vremea aceea.

Acesta a fost dotat cu un motor de 2.8 l, suspensie îmbunătățită marca Bilstein, roți Alpina pe 16″, frâne cu discuri ventilate pe puntea față, interior și exterior restilizate.

Ursulețul a fost, este și va fi un model îndrăgit de pasionații auto din întreaga lume. Foarte mulți recondiționează ursuleți in ziua de azi, ii modifică dupa bunul plac sau îi prepară pentru expoziții auto, drift, raliu șamd.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.