Acasă Curiozități Deșertul, într-o continuă dezvoltare

Deșertul, într-o continuă dezvoltare

0
DISTRIBUIȚI

Deșertul se dezvoltă încet și sigur iar noi, oamenii, suntem cei care putem încetini un proces din care am avea numai de suferit.

Calanques, o regiune pitorească din Franța, pare la prima vedere o minune a naturii, neatinsă vreodată de mâna omului.

Această regiune a fost acoperită de păduri dese de goruni însă, timp de trei mii de ani, oamenii au defrișat pădurile pentru lemn și pășuni pentru capre și oi.

Un alt loc unde omul a reușit să-și lase vizibil amprenta, este Marea Aral care în anul 1960 avea în jur de 68000 de km pătrați și era situată pe locul patru în topul celor mai întinse lacuri sărate din întreaga lume.

Aceasta și-a redus suprafața în ultimii 40 de ani cu 40% și volumul cu 20%; toate acestea datorându-se captării cu apă din afluenții acesteia, Amu-Daria și Sîr-Daria, pentru mai multe culturi de bumbac iar acum, cei doi afluenți mai reușesc să ajungă în mare în anii cu multe precipitații.

Toată această captare a dus la scăderea nivelului apelor freatice, apa lacului a devenit mult prea sărată, pescuitul a fost interzis și nisipul este purtat de vânt peste mari suprafețe agricole.

Celebrul deșert Sahara

Sahara nu a fost întotdeauna pustie. Acum 10000 de ani, Africa de Nord era ca un paradis verde al plantelor populat de elefanți, crocodili, hipopotami și girafe. O catastrofă climaterică provocată de anumite fenomene astronomice a șters acest paradis verde; de-a lungul mileniilor înclinarea axei pământului s-a redus de la 24,14 grade la 23,45 grade iar orbita în jurul soarelui s-a micșorat. Acești doi factori au dus la deplasarea zonelor climatice și la absența musonului de vară.

De-a lungul timpului, oamenii au incercat să lupte împotriva deșertizării din mai multe regiuni prin cultivare cu irigații artificiale și tot felul de metode tradiționale, altele având mai mult sau mai puțin succes, altele fiind neputincioase in fața procesului ireversibil al naturii.

Mări de apă dulce se află sub deșerturi!

Și mie imi vine greu de crezut, dar, sub deșerturi se află rezervoare impresionante de apă; marele bazin artezian de sub deșertul Simpson din Australia are in jur de 87 bilioane metri cubi de apă conform dr. A. M. Habermerl de la Institutul de Agricultură din Caberra. Iar deșertul din jurul lacului Ciad stochează anual 12 milioane metri cubi de apa!

Îți recomandăm rubrica noastră de Curiozități pentru mai multe articole asemnănătoare.

POȚI CITI ȘI: Cum poți să treci dintr-o țară în alta. Cele mai interesante granițe din lume

POȚI CITI ȘI: Cifra uluitoare a utilizatorilor de internet din întreaga lume

POȚI CITI ȘI: Top 10 animale care mai trăiesc și după moarte

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.