Toți știm că acest subiect a stârnit multe controverse și discuții iar părerile sunt împârțite. Nu vreau să-mi impun o anumită parere despre acest subiect, dacă este un lucru bun sau rău. Vreau doar să facem o „trecere în revistă” a anumitor aspecte, evoluții și păreri pe care probabil nu le știai sau nu le-ai luat în calcul.
Dacă un singur om admite că a reușit să performeze în mai multe domenii ștințifice și că are un „palmares” impresionant în acest sens, atunci înseamnă că nu are ce căuta la TV/RADIO. Părerea mea!
Ce este recomandat să facem în momentele în care suntem prinși într-un „cerc vicios” de păreri și exemple? Foarte simplu. Apelăm la comunitatea științifică care validează/spulberă mituri cu ajutorul oamenilor scoliți,premiați și care chiar au avut rezultate în domeniul în care activează.
Răspunsul comunității ștințifice pentru antenele 5G este „ Frecvențele la care se lucrează sunt mai înalte dar intensitatea lor este mai redusă.”
Evoluția „G-urilor”
GSM-ul a apărut cu vocea mobilă și sms-ul.
2G-ul a introdus wap-ul, primele site-uri banale pentru telefon *waptrick.com*
3G-ul a venit cu noțiunea de „web-browsing” care ne-a permis accesarea un pic mai complexă a site-urilor și bonus au apărut și un pic din video-urile pentru telefon.
4G-ul a venit, în prim plan cu video-urile rapide și de o calitate superioară pentru telefon.
5G-ul pe lângă viteza uluitoare și aproape instantă de încarcare și procesare a informațiilor (video, audio, download) are un succes incredibil și este un update major pentru multe domenii.
Exemple ale „efectului” 5G
Telecontrol este un domeniu relativ nou care înseamnă control la distanță iar principalele produse din acest domeniu sunt dronele. Eficiența domeniului se bazează pe viteza conexiuni dintre telecomandă-satelit-dronă (vorbind de cele militare). Dacă până acum dronele puteau fii pierdute din cauza conexiuni, 5G-ul le face să fie „de neoprit”.
Domeniul medical | Un chirurg specializat într-un anumit tip de cancer poate opera prompt și eficient din China în România, în timp ce se află pe drumul spre birou. Cum? Se conectează la un robot „Da Vinci”iar prin intermediul laptop-ului și a conexiunii 5G, duce operația la bun sfârșit.
* Acest lucru a fost testat în multe studii in caz din care au reieșit că această operație poate fi 100% operațională și realizabilă. *
Acestea sunt niște exemple „în primă fază” iar viitorul ne poate surprinde.
* Acum 10 ani te-ai fii așteptat să fie youtube? *
Dezavantaje
Spre rușinea mea, până acum nu am reușit să găsesc niște dezavantaje reale și verificate pe care să le expun. Nu zic că nu exista doar că nu am găsit ceva pertinent.
Calculatorul cuantic și inteligența artificială
Undeva în septembrie, anul trecut, Google a făcut un anunț incredibil și a anunțat că au reușit să producă primul calculator cuantic.
“Acest avans semnificativ comparativ cu toţi algoritmii clasici cunoscuţi oferă o atingere experimentală a supremaţiei cuantice în privinţa unei operaţii computerizate şi anunţă începutul mult anticipatei paradigme de programare”, au declarat autorii.
DAR
Omul nu știe ce să facă cu calculatorul cuantic și nu știe care îi este potențialul maxim, doar inteligența artificială poate găsii subiecte pentru calculatorul cuantic…Deci? Omul a creat ceva unic cu care nu știe ce să facă dar vrea ca „inteligența artificială” să gasească subiecte pe care omul nu le va întelege? WOW…
Concluzie?
Rămâne o „temă pentru acasă” dar încă nu pot să realizez cât de „competenți” sunt cei de la Google.