Mulți dintre noi ne-am săturat și suntem plictisiți de discuțiile interminabile despre COVID-19. Poate și pentru simplul fapt că ne-a scos din rutina și obiceiurile noastre, ne-a furat două luni în care ne-am anulat planuri.
Insă nu toată lumea vede această pandemie ca pe o restricție și pierdere de vreme. Impactul pandemiei asupra businessurilor precum HoReCa, Transporturi, Industrie și multe altele a fost devastator, dar există și companii norocoase care înregistrează creșteri însemnate în economie. O analiză făcută de www.revistabiz.rone arată că există și companii care au de câștigat în perioada actuală.
E-COMMERCE. Fără niciun fel de discuție, comerțul electronic a avut un „boom” incredibil. Reprezintă cel mai „safe” mod de aprovizionare pentru consumatori, iar marile businessuri de tip retail profită din plin.
eMAG– Marele retailer a beneficiat de o latură pozitivă a COVID. Pe lângă cifrele la care se aștepta compania, vânzările au crescut cu mai bine de 10% peste așteptări. De asemenea și plățile cu cardul au crescut undeva la 70% din total. eMag a luat toate măsurile pentru a face față cererii și a fi un succes.
evoMAG.ro– În cadrul magazinului online, creșterile s-au remarcat în special la produsele de casă. La începutul anului au început să circule informații din China în legătură cu noua pandemie. Așadar, consumatorii au achiziționat purificatoare de aer, chiar înainte ca noi să ne confruntăm cu ce ni se întâmplă acum. Vânzările au crescut cu 50% la aceste dispozitive. Aparatele electrocasnice au înregitrat și ele creșteri ale vânzărilor, respectiv 70% la mașinile de făcut pâine și cu 30% pe segmentul aparatelor multicooker.
Elefant.ro– Pentru a-și valorifica tot mai mult site-ul, Elefant a introdus soluția Marketplace. Prin intermediul acesteia alți retaileri și comercianți pot folosi serviciile online oferite de plaforma Elefant. Potrivit CEO-ului Elefant.ro, din punct de vedere al vânzărilor, acestea s-au dublat la jucării și produse pentru copii, o creștere cu 20% la cărți s-a înregistrat în martie, față de luna precedentă, iar la produsele de îngrijire personală și cosmetică nici nu mai vorbim. Și în cazul acestui retailer, plațile cu cardul au crescut la peste 50%.
WhatchShop.ro– Toate magazinele online încearcă să nu piardă foarte mult acum. La fel este și acest site-ul WhatchShop.ro care este conștient că ceasurile nu mai sunt la mare căutare și a investit circa 10.000 de euro într-o nouă platformă de business. În parteneriat cu TEAM Courier a început să vândă produse alimentare, de curățenie și îngrijire într-o nouă categorie, SuperMarket, găsită pe site-ul lor.
RETAIL ALIMENTAR. Retailerii de la noi din țară – Lidl, Kaufland, Profi, Mega Image, Carrefour, Cora, Auchan – și-au primit cumpărătorii, având stocurile refăcute în fiecare zi. O creștere însemnată s-a înregistrat înaintea desemnării stării de urgență, respectiv în perioada 23 februarie – 15 martie, când vânzările în retail au fost mai mari cu 37,2% față de aceeași perioadă din 2019.
Fapt argumentat pe seama panicii care s-a inslatat în rândul societății care și-a făcut provizii. Potrivit estimărilor Keysfin, cifra de afaceri a retailului alimentar din România va atinge 125 miliarde de lei în 2020, față de 112 miliarde de lei anul trecut.
CURIERAT. Este unul dintre puținele businessuri care fac angajări în această perioadă pentru a face față cererii. Românii preferă tot mai mult livrările, iar opțiunea “contactless” este cea mai sigură împotriva răspândirii coronavirusului.
FAN Courier este lider de piață local. Acesta nu a avut restricții, însă a fost nevoie de adoptarea unor prevenții impuse de normele în vigoare.
Compania de curierat, Sameday, a fost achiziționată de eMAG în 2017. Sameday s-a adaptat situației, iar pe 30 martie a lansat serviciul “Livrare fără griji”, eliminând contactul direct între consumator și curier. Se stabilește un punct unde are loc livrarea, fără ca coletul să fie înmânat personal clientului, totul realizându-se pe baza codului PIN, primit doar de clientul destinatar prin SMS.
LIVRĂRI. Un alt business care a crescut de două luni în coace sunt serviciile de livrări de mâncare și cumparături. Acestea mențin legătura rapidă și sigură între companiile din domeniul food și retail, atât cu consumatorii fideli, dar și cu cei câștigați recent.
De asemenea, și Foodpandaa adoptat măsuri de prevenție împotriva răspândirii noului coronavirus prin introducerea opțiunii de livrare fără interacțiune. Au făcut și un upgrade în ceea ce privește domeniul de activitate. Până la 1 mai 2020, se află în faza-pilot un proiect în parteneriat cu retailerul Cora. Astfel, își extinde activitatea din zona de food, către zona de cumpărături.
La serviciul de livrări Glovoa fost remarcată o extindere la nivel național. De la 14 orașe din România, în care era prezent, la o lună de la decretarea stării de urgență, compania s-a extins în Targu Mureș și Alba Iulia. Încă cinci orașe s-au mai bucurat de acest serviciu cu o săptămână mai târziu: Bacău, Deva, Piatra Neamț, Focșani și Baia Mare.
Un pas important l-au făcut și pentru persoanele de peste 65 de ani și cele cu dizabilități, oferindu-le posibilitatea să comande produsele prin telefon. Acestea au fost posibile cu ajutorul Fundației Regale Margareta a României și Kaufland România.
Takeaway.com, lider pe zona de food delivery la nivel european. Platforma a introdus din timp, încă de pe 13 martie posibilitatea livrării fără contact direct.
Bringoeste platforma (deținută de Carrefour) care datorită numărului mare de solicitări și pentru a reuși să onoreze toate cererile, s-a alăturat serviciului de ridesharing BlackCab și a angajat 500 de livratori.
TELECOM. Faptul că stăm mai tot timpul acasă, lucrăm de acasă, ținem legătura cu persoanele dragi prin intermediul operatorilor telecom, s-a înregistrat o creștere masivă a traficului de date și voce. Mai exact, este vorba despre o creștere cu 50% a traficului din rețe, conform estimărilor ANCOM.
Telekoma venit în sprijinul firmelor din România cu planul de acțiune “Continuitatea afacerii”, cu o gratuitate de 3 luni, acesta presupunând conectivitate mobilă nelimitată, licențe Norton Security Online și susținerea colaborării la distanță. Ulterior, a introdus voce și date nelimitate timp de o lună pentru companii, iar la nivelul serviciilor TV, a lansat SmartTV Stick.
De îndată ce a fost anunțată stare de urgență, Vodafonea oferit apeluri nelimitate gratuite către România din cinci țări europene afectate de noul coronavirus, până la 31 martie. S-au consemnat creșteri ale traficului de date și internet pe rețeaua fixă, traficul pe Netflix a crescut cu 40%, la fel și zona de gaming (46%).
Și Orange a oferit bonusuri pentru a trece mai ușor peste perioada actuală. Clienții Orange care își desfășoară activitatea în spitalele publice unde sunt tratați pacienți cu noul coronavirus au internet nelimitat gratuit pe o perioadă de două luni.
PHARMA. Într-o societate afectată de pandemie, produsele din industria Pharma sunt cele mai căutate. Compania Zentivaau înregistrat cereri mari pentru metamizol sodic, produs folosit pentru durere și ameliorarea febrei. A continuat să majoreze producția altor medicamente relevante.
PLĂTI ONLINE. Așa cum am menționat în multe dintre businessurile de mai sus, plata cu cardul a fost întâlnită tot mai des, atât online, cât și offline. De exemplu, Netopia, cel mai mare procesator de plăți electronice din România, într-o săptămână din martie a înregistrat o medie de aproximativ 100 parteneri noi, pe zi, pe platformă.
Se pare că nu pentru toate companiile este o perioadă neagră. Într-adevăr, economia României este într-o perioadă grea, dar businessurile încearcă să se adapteze la situația actuală.