Acasă Altele Istoria complexă și controversată a melodiei ”Bella Ciao” din ”Casa de Papel”

Istoria complexă și controversată a melodiei ”Bella Ciao” din ”Casa de Papel”

0
DISTRIBUIȚI
Succesul pe care l-a avut serialul ”Casa de papel” a adus pe buzele tinerilor cântecul ”Bella ciao”. Puțini știu, însă, ce istorie bogată are acest cântec și ce a reprezentat în urmă cu mai multe decenii.

Despre ”Bella ciao”, criticii muzicali spun că ar fi luat naștere în anul 1940, în zona Reggio Emilia. Nimeni nu știe nici până în prezent cine este autorul acestui cântec. 

Acesta a fost pentru prima oară un simplu cântec folk în partea rurală a Italiei. Între 1943 și 1945, ”Bella ciao” a fost imnul rezistenței anti-fasciste italiene și a fost asociat de oamenii cu ideea de libertate. Mai târziu, melodia a luat amploare și peste granițele italiene și a devenit un adevărat imn pentru mișcările de rezistență împotriva oricărei forme de dictatură.

Cântecul a devenit asociat cu mișcarea de rezistență anti-fascistă a partizanilor italieni, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Din câte se pare, linia melodică se inspiră dintr-o melodie populară italiană cântată de oamenii care munceau pe plantațiile de orez de pe marginea râului Po.
Foto/ theconversation.com
 

”Bella ciao”, interzis de Berlusconi

Cântecul ar fi trebuit să fie interpretat la celebrul festival de la Sanremo în anul 2011, cu ocazia împlinii a 150 de ani de la unitatea Italiei, dar ar fi intervenit chiar Silvio Berlusconi, fostul premier al Italiei. Acesta ar fi interzis cântecul datorită protestelor vehemente ale clasei politice de dreapta.

Printre artiștii care au interpretat melodia de-a lungul timpului se numără și Goran Bregovic.



Cel mai probabil, asta a fost și ideea principală pentru care a fost ales cântecul în ”Casa de papel”. Dacă ești fan al serialului, îți aduci aminte cu siguranță de momentul în care Berlin și Profesorul cântau împreună la masă această melodie cu o zi înainte de marele jaf.

„E adevărat că musica și versurile înseamnă mai mult decât ele înșiși. În societatea noastră de Vest, care nu a mers bine, cineva ar putea în sfârșit să obțină o șansă pentru a ‘lovi sistemul’, de a merge prin pădure ca Robin Hood și de a cânta în timp ce oameni aruncă cu confetti. Acesta e un vis care rezonează cu ușurință cu oamenii” – Pedro Alonso (Berlin).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.